آموزش عکاسی
سلام
در مورد عکاسی و عکس گرفتن سعی می کنم چیزهایی که تا حالا یاد گرفتم اینجا بذارم . شما هم که همفکری یادتون نمیره .
اول اینکه دوربین عکاسی چه اجزایی داره .
1. لنز ( LENS )
این لوله استوانه ای شکل که در جلوی دوربین عکاسی نصب شده یا می شود ( لنزهای ثابت و لنزهای قابل تعویض ) از تعدادی عدسیهای مختلف که بر هم منطبق شده است تشکیل شده و وظیفه آن عبور دادن نور و تشکیل تصویر بر روی ضبط کننده داخلی دوربین عکاسی می باشد. در ساختمان لنزها مجموعه عدسیهای مختلفی بکار گرفته می شود تا تصویر واضحی از سوژه را در فاصله ثابت تشکیل دهد که آنرا فاصله کانونی لنز و سطحی که تصویر روی آن شکل می گیرد سطح کانونی عدسی می نامند. لنزها قادر هستند به دو حالت دستی و اتوماتیک هم فاصله کانونی خود را تغییر دهند و هم عمل فوکوس کردن ( تنظیم فاصله بین دوربین عکاسی و سوژه ) را انجام دهند.
2. دیافراگم ( IRIS ) یا ( APERTURE )
روزنه ای در دوربین عکاسی است که با بزرگ و کوچک کردن آن می توان شدت رسیدن نور به نگاتیو ( در سیستم آنالوگ ) یا حسگرهای CCD و CMOS ( در سیستم دیجیتال ) را کنترل نمود ، در دوربینهای عكاسی ساده و ارزان قیمت مقدار دیافراگم ثابت است ولی در اکثر دوربینهای عکاسی حلقه هایی بر روی بدنه لنز وجود دارد که می توان با کمک آن مقدار دیافرگم را کم و زیاد نمود ، در دوربینهای عکاسی پیشرفته با اجرای برنامه عکاسی اتوماتیک یا در روش اولویت با سرعت عکس گرفتن ، مقدار دیافراگم بصورت اتوماتیک و با توجه به شدت نور توسط دوربین انتخاب می شود.
کارکرد دیافراگم در دوربینهای عکاسی همانند چشم انسان است که با توجه به شدت نور بسته تر یا بازتر می شود که در چشم انسان این عمل بطور اتوماتیک و سریع انجام می شود ولی در دوربینهای عکاسی اگر نخواهیم از روش اتوماتیک یا اولویت سرعت عکس گرفتن استفاده کنیم به کمک حلقه های نصب شده در روی لنز باید مقدار دیافراگم مناسب را انتخاب نمود.
3. شاتر ( SHUTTER )
تیغه ای فلزی یا تیغه ای پرده ای است که معمولا در جلوی نگاتیو ( در سیستم آنالوگ ) یا حسگرهای دیجیتالی قرار دارد تا نور محیط و سوژه به آنان نرسد و فقط زمانیکه که عکس گرفته می شود با سرعتی که توسط عکاس یا دوربین عکاسی انتخاب می شود باز و بسته خواهند شد ، مدت زمان لازم نور دیدن ( که معمولا کسری از ثانیه است ) برای ضبط تصویر بر روی نگاتیو و یا حسگر توسط این تیغه انجام می شود ، می توان گفت بطور کلی وظیفه شاتر کنترل مدت زمان نور دیدن نگاتیو یا حسگر می باشد. در بعضی از دوربینهای عکاسی این تیغه در بین یا پشت اجزای تشکیل دهنده لنز تعبیه شده است که به شاتر پره ای معروف هستند ولی در اغلب دوربینهای عکاسی در مقابل نگاتیو یا حسگر کار گذاشته شده اند و ملقب به شاتر سطح کانونی می باشند.
4. ثبت کنندگان تصویر
همانطور که مختصرا در قسمتهای بالایی گفته شد وظیفه دوربینهای عکاسی ثبت سوژه های مقابل دوربین است که توسط عکاس به دوربین دیکته می شود ، ثبت تصویر بر روی چه چیزی ؟
الف:در سیستم آنالوگ
در این سیستم و در قسمت انتهایی دوربین عکاسی درب کوچکی وجود دارد که باز شده و درآن فیلم نگاتیو یا پزیتیو ( اسلاید ) قرار می گیرد که این قسمت به بک ( BACK ) یا پشتی دوربین معروف است و بعد از کار گذاردن فیلم بسته می شود و تا انتهای عکاسی این درب باز نمی شود تا فیلم نور نا خواسته نبیند و اصطلاحا نسوزد.
ب:در سیستم دیجیتال
در این سیستم دوربین عكاسی فاقد درب پشت می باشد و وظیفه ضبط تصاویر به عهده حسگرهایی مانند CCD یا CMOS می باشد .
وظیفه این حسگرها ثبت تاریكی و روشنایی تصاویر میباشد كه بعد از پردازش به صورت تصاویر روی كارت حافظه دوربین آنهار را ذخیره مینمایند ، این حسگرها رنگها را تشخیص نمیدهند و فقط روشنایی و تاریكی تصاویر را ثبت میكنند و به همین علت است برای تعیین رنگ هر نقطه (PIXEL ) از سه لایه حسگر به رنگهای قرمز ،آبی و سبز استفاده میشود ، در كنار این حسگرها تراشه هایی بكار گرفته میشود كه وظیفه آن پردازش و تركیب این سه رنگ میباشد و رنگ اصلی را بدست میدهد.
انواع دوربینهای عکاسی
دوربینهای عکاسی آنالوگ
در این سیستم دوربینهای عکاسی بر اساس قطع فیلمهایی که در داخل دوربین قرار می گیرند دسته بندی می شوند مانند: دوربینهای 110
این دوربینهای عكاسی از فیلمهای کارتریج با قطع 11در 17میلیمتر استفاده می کنند ، لنز این دوربینهای عكاسی عمدتا ثابت و تعیین مقدار دیافرگم یا تعیین سرعت شاتر بسیار محدود می باشد ولی عکاسی با آن ساده و عامه پسند است و کیفیت عکسهای گرفته شده مطلوب نیست و فقط در شرایط نوری خوب قادر به ارائه عکس مطلوبتری می باشد و در حال حاضر و با توجه به سیستمهای جدید چند سالی است که تولید این دوربیهای عکاسی متوقف شده است.
دوربینهای عکاسی دیجیتال ( COMPACT یا ببین و بگیر)
در سیستم دیجیتال دیگر عکاس احتیاج به خرید فیلم و مراحل ظهور و چاپ عکس ندارد و این وظیفه به عهده حسگرهای CCD یا CMOS تعبیه شده در دوربین عكاسی می باشد که تصاویر را ثبت و ضبط نمایند و بعد از پردازش آنرا به حافظه دوربین برای کارهای آتی بسپارد ، دیگر وسیله ای که در دوربین عکاسی بکار گرفته شده استفاده از صفحه نمایش عکس برای دیدن سوژه و محیط عکاسی و سپس دیدن عکس گرفته شده می باشد که ضرورت دیدن از ویزور دوربین را منتفی می سازد ولی همانند دوربینهای آنالوگ انعکاسی تصویر مقابل دوربین را کامل عرضه می نماید.
دوربینهای عكاسی آماتوری
در این نوع دوربینها دارای لنز ثابت بوده و لنز فقط خاصیت زوم کردن ( عقب و جلو بردن سوژه ) را دارند ، قطع حسگر ثبت کننده تصویر کوچک می باشد و عدسیهای بکار رفته در ساختمان لنز این دوربین عکاسی از مواد ارزان قیمت تهیه می شود ، وزن این دوربینها بسیار سبک بوده و براحتی در جیب جای می گیرند و کار کردن با آن بسیار ساده است کافی است دوربین را جلوی سوژه قرار داده و دگمه عکاسی را فشار داد ، قیمت این دوربینها ارزان بوده و برای کسانی که مایل هستند فقط عکاسی نمایند و علاقه کار حرفه ای را ندارند مناسب است
دوربینهای عكاسی نیمه حرفه ای
این دوربینها بر خلاف دوربینهای عكاسی فوق قابلیت تعویض لنز را دارا می باشند و از حسگرهایی با کیفیت بهتر و قطع بزرگتر ساخته شده اند که این حسگرها می توانند با جذب نور مناسب و پردازش آن عکسهایی با کیفیت مطلوب تهیه نمایند ، اندازه دوربینها بزرگتر و تجهیزات بیشتری برای آنها منظور شده است و به همین خاطر قیمت این دوربینها تا چندین برابر قیمت دوربینهای آماتوری می باشد و کار کردن با آنها مستلزم یادگیری از طریق افراد مطلع یا خواندن دستورالعملهای خود دوربین می باشد و باید به دفعات مختلف عکس گرفت تا معایب کار تصحیح شود و نتیجه مطلوب از عکاسی گرفته شود.
دوربینهای عكاسی حرفه ای
اندازه قطع حسگرهای این نوع دوربینهاعكاسی بزرگتر شده و به دوربینهای FULL FRAME یا دوربینهایی با کادر کامل نامیده می شوند که معمولا قطع حسگر آنها 36 x 24 میلیمتری یا همان اندازه نگاتیوهای دوربینهای آنالوگ 35 میلیمتری می باشد و ساختمان ظاهری این دوربینها همانند این دوربینها بوده ، در ساخت این دوربینها از مواد با کیفیت عالی استفاده شده و قدری وزن آنها سنگینتر از دو نوع دوربین عكاسی دیگر است و دگمه ای فراوانی برای کارکردهای مختلفی روی بدنه این دوربینها نصب شده که به عکاس این امکان را می دهد تا بنحو دلخواه با دوربین کار کند.
لنزهایی با فواصل کانونی گوناگون برای این نوع دوربینها توسط شرکتهای معروف تولید تجهیزات عکاسی ساخته شده که به عکاسن حرفه ای کمک می کند نهایت استفاده را از دوربین خود بکند ، تجهیزات دیگری مانند فلاشهای قوی ، موتورهایی که زیر دوربین بسته می شود ، کنترل از راه دور ، تجهیزات عکاسی در زیر آب و ....... کمک می کند این محصول در سرتاسر دنیا برای هر نوع عکاسی آماده باشد ، عکسهای خبری در جهان ، عکسهای هنری ، عکسهای استودیویی ، عکسهای ورزشی ، عکاسی در زیر آب عکاسی در فضا و ... حتی فیلم برداری و ساختن فیلمهای سینمایی و مستند توسط این دوربینها امروزه انجام میشود.
منبع : PROPHOTOCOM
اگر در هوا پری مگسی باشی ، اگر بر روی آب روی خسی باشی ، دلی بدست آر تا کسی باشی